Home
Systeembeheer
Consultancy
Connectivity
Training
Development
Contact

Klanten

Inloggen
Webmail

Resources

Sans artikelen
Security artikelen

Software

Linux
Windows

Security

10% internetgebruikers werkt nog steeds met Windows XP
(security.nl / 02-01-2016)
Hoewel de ondersteuning van Windows XP al anderhalf jaar geleden werd gestopt, werkt zo'n 10% van de internetgebruikers nog altijd met het 14-jaar oude besturingssysteem. Dat blijkt uit de decembercijfers van marktvorsers Net Applications en StatCounter.

Net Applications stelt dat Windows XP een marktaandeel van bijna 11% heeft, terwijl StatCounter het op 8,4% houdt. Het gaat om tientallen miljoenen computers. Microsoft brengt sinds 14 april 2014 geen beveiligingsupdates meer uit voor Windows XP. Sommige experts waarschuwden vervolgens voor de 'XPocalypse', waarbij de niet meer ondersteunde XP-systemen een eenvoudig doelwit van aanvallers zouden worden.

Een dergelijk scenario heeft zich echter niet voorgedaan en was voor een grote groep gebruikers geen reden om naar een nieuwer besturingssysteem te upgraden. De afgelopen twee maanden bleef het aandeel van Windows XP nagenoeg stabiel. Sinds vorig jaar december heeft het besturingssysteem echter tussen de 5% en 10% van het marktaandeel ingeleverd. In Nederland werkt nog 2,4% van de internetgebruikers met XP.
Windows 10

Volgens Net Applications is het aantal Windows XP-gebruikers met 11% nog altijd groter dan de 10% van Windows 10, hoewel StatCounter het voordeel bij de nieuwste Windowsversie legt, namelijk 11,8% tegenover 8,4%. In Nederland werkt inmiddels meer dan 24% met Windows 10, wat vooral gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 zijn die besloten over te stappen. Wereldwijd is Windows 7 nog altijd het populairste besturingssysteem. Net Applications becijfert een marktaandeel van 55,7%, terwijl StatCounter het op 47,5% houdt. Ook in Nederland is Windows 7 populair, maar is het aandeel door de groei van Windows 10 inmiddels naar 36,8% gedaald.

[ bekijk het gehele artikel ] [ terug ]

+ Windows 10 bewaart encryptiesleutel in de cloud
+ Franse diplomaat aangevallen via Word-document
+ Lenovo’s ThinkPad 13 lets you choose between Windows 10 or Chrome OS
+ Politie: ict-bezuinigingen belemmeren online opsporing
+ 10% internetgebruikers werkt nog steeds met Windows XP
+ John McAfee wil sleutels en wachtwoorden vervangen
+ Windows Vista stuurt persoonlijke gegevens naar Microsoft+ Anti-IS-groep claimt DDoS-aanval op BBC
+ Facebook-ceo Mark Zuckerberg wil eigen 'virtuele butler' maken
+ Autobedrijven verkopen meer tweedehands auto's
+ Kabinet gaat versleuteling data niet beperken
+ Chinese zorgen zetten beurzen op verlies
+ Samsung waarschuwt voor moeilijk jaar
+ Politie lekt 6600 documenten via P2P-netwerk+ Voorkom Windows10
+ Teamviewer
+ Office 2007 converters
+ PDF printer